Ιταλία: Ισόβια στον “άγγελο του θανάτου”

0

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας επικύρωσε την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του Αργεντινού πρώην αξιωματικού, Αλφρέδο Αστίζ, του αποκαλούμενου και “”αγγέλου του θανάτου””.
Ο Αστίζ κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στη δολοφονία τριών Ιταλοαργεντινών κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή.
Ο 56χρονος Αστίζ, πρώην πλοίαρχος, υπεύθυνος για τη Σχολή Μηχανικών του ναυτικού της Αργεντινής, κρατείται στη χώρα του όπου αναμένεται να δικαστεί για διάφορα εγκλήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο της δικτατορίας (1976-1983).
Το ιταλικό δικαστήριο επικύρωσε επίσης τις καταδίκες τριών άλλων Αργεντινών, των Χόρχε Εντουάρντο Ακόστα, Ραούλ Βιλντόσα και Αντόνιο Βάνεκ.
Όλοι τους είχαν καταδικαστεί σε ισόβια από το εφετείο της Ρώμης το 2007.
Ο πέμπτος κατηγορούμενος, ο Έκτορ Αντόνιο Φέμπρες, απεβίωσε στο μεταξύ.
Οι πέντε πρώην στρατιωτικοί κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στην εξαφάνιση και τη δολοφονία της Αντζελα Μαρία Αϊέτα, που απήχθη στις 5 Αυγούστου 1976, καθώς και του Τζοβάνι Πεγκοράρο και της κόρης του, Σουζάνα, οι οποίοι απήχθησαν στις 18 Ιουνίου 1977.
Ο Αστίζ κατηγορείται στην Αργεντινή για “”εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας””.
Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 1990 καταδικάστηκε ερήμην και από τη γαλλική δικαιοσύνη σε ισόβια για την άμεση συμμετοχή του στο βασανισμό και τη δολοφονία δύο Γαλλίδων καλογραιών, της Λεονί Ντικέ και της Αλίς Ντομόν.

Σχόλια