Ιταλία: καταδίκη 23 πρακτόρων της CIA

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας επικύρωσε την καταδίκη των 23 πρώην πρακτόρων της CIA, οι οποίοι κατηγορούνταν για την απαγωγή του Αιγύπτιου ιμάμη, Osama Moustafa Hassan Nasr από το Μιλάνο και για τη μυστική μεταφορά του στο Κάιρο, καθώς τον θεωρούσαν ύποπτο για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, όταν μεταφέρθηκε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα το 2003 βασανίστηκε από τις αρχές ασφαλείας, προτού απελευθερωθεί τελικά τέσσερα χρόνια αργότερα.

Το ιταλικό εφετείο είχε καταδικάσει τους 22 Αμερικανούς σε ποινή επταετούς κάθειρξης ενώ στον πρώην επικεφαλής της CIA στο Μιλάνο είχε επιβάλει κάθειρξη εννέα ετών. Τέλος, να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα των μυστικών μεταφορών που εφαρμόζει η CIA έχει αποτελέσει συχνά αντικείμενο κριτικής και αμφισβήτησης.

Το 2009 ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η πρακτική της μεταφοράς τρομοκρατών κρατουμένων σε χώρες του τρίτου κόσμου για διενέργεια ανακρίσεων θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται υπό την αυστηρή όμως επιτήρηση του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να προληφθούν περιστατικά βασανιστηρίων.

Σχόλια