Ιταλία: Καταδίκη επιστημόνων για το σεισμό της L’Aquila

0

Το Δικαστήριο έκανε δεκτό ότι οι κατηγορούμενοι ευθύνονται για λανθασμένη εκτίμηση των συνθηκών του σεισμού του 2009, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 309 ανθρώπων και την καταστροφή της πόλης L’Aquila.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι επτά κατηγορούμενοι, όλοι μέλη της Εθνικής Επιτροπής για την πρόβλεψη και την πρόληψη σοβαρών κινδύνων, μετέφεραν στο κοινό «ανακριβείς, ελλιπείς και αντιφατικές» πληροφορίες σχετικά με την επικινδυνότητα των δονήσεων που είχαν προηγηθεί του συγκεκριμένου καταστροφικού σεισμού.

Το Δικαστήριο δέχθηκε ότι υπήρξε αμέλεια ως προς την εκτίμηση των εν λόγω κινδύνων και καταδίκασε τους επιστήμονες σε έξι χρόνια φυλάκιση, σε καταβολή των δικαστικών εξόδων αλλά και αποζημιώσεων. Οι καταδικασθέντες αναμένεται να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, η οποία προειδοποιεί ότι τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η υπόσταση της επιστήμης, με τους επιστήμονες να υφίστανται κυρώσεις για την επιστημονική τους δράση.