Ιταλία: Ο Aρειος Πάγος λέει «ναι» στο δημοψήφισμα

0

Τη σύμφωνη γνώμη του ιταλικού Αρείου Πάγου για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, στις 12 και 13 Ιουνίου,
με θέμα την κατάργηση κάθε προγράμματος το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη πυρηνικών κέντρων στην χώρα, εξασφάλισαν οι υποστηρικτές της λαϊκής έκφρασης για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι αν και η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει «παγώσει» τα σχετικά σχέδια για
τη δημιουργία πυρηνικών κέντρων, το δημοψήφισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί με άλλη διατύπωση και με την πρόβλεψη των νέων δεδομένων.   

Έξω από το δικαστικό μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί  μέλη των Επιτροπών που συνέλεξαν τις υπογραφές
για το δημοψήφισμα καθώς και εκπρόσωποι του κεντροαριστερού κόμματος “Ιταλία των Αξιών και των Οικολόγων”, οι οποίοι μετά την ανακοίνωση της απόφασης ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Δεδομένης της εκκρεμότητας ακόμη τριών δημοψηφισμάτων, η σημασία της συγκεκριμένης απόφασης ξεπερνά το σημαντικό θέμα της πυρηνικής ενέργειας και διαμορφώνει νέο πλαίσιο για την τελική έκβαση τους.
Τα δυο εξ αυτών αφορούν στην  ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης, ενώ το τρίτο τάσσεται υπέρ της ακύρωσης του λεγόμενου «εύλογου κωλύματος». Πρόκειται για το μέτρο που, έως σήμερα, επιτρέπει στον πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι να μην παρουσιάζεται στα ακροατήρια των δικαστηρίων που είναι κατηγορούμενος,
επικαλούμενος – χωρίς δικονομικές συνέπειες – κωλύματα και υποχρεώσεις που συνδέονται με τα καθήκοντά του.

Ο Μπερλουσκόνι ελπίζει σε αποτυχία των οργανωτών των δημοψηφισμάτων διότι, αν τελικά καταργηθεί το «εύλογο κώλυμα» θα πρέπει στο εξής, να εμφανίζεται ενωπιον των δικαστηρίων προκειμένου να αποφεύγει την ερήμην καταδίκη του.

Σχόλια