Ιταλία: Παραπομπή σε δίκη για 26 Αμερικάνους για την απαγωγή μουσουλμάνου κληρικού

0

Δικαστής του Μιλάνου παρέπεμψε σε δίκη 26 Αμερικανούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι εκτιμάται πως είναι πράκτορες της CIA για την απαγωγή ενός υπόπτου για τρομοκρατία το 2003 και τη μεταφορά του στην Αίγυπτο, όπου όπως καταγγέλλει, υποβλήθηκε σε βασανιστήρια.

Πρόκειται για την πρώτη ποινική δίκη σχετικά με τις παράνομες συλλήψεις και μεταφορές υπόπτων από τη CIA, πρακτική που έχει καταδικάσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν ερήμην.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, μια ομάδα πρακτόρων της CIA, με τη βοήθεια της ιταλικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (SISMI), απήγαγε τον μουσουλμάνο ιερωμένο Χάσαν Μουστάφα Οσάμα Νασρ, γνωστό και ως Αμπού Όμαρ, από ένα δρόμο του Μιλάνου το Φεβρουάριο του 2003 και τον μετέφερε αεροπορικώς, μέσω της Γερμανίας, στην Αίγυπτο, όπου καταγγέλλει πως βασανίστηκε.

Είναι η πρώτη φορά που τόσο μεγάλος αριθμός Αμερικανών πρακτόρων προσάγονται στη δικαιοσύνη από μια σύμμαχο χώρα, δήλωσε Αμερικανός ειδικός.

Για την υπόθεση απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος 35 προσώπων -32 για απαγωγή και τριών για συνεργία σε απαγωγή. Η έναρξη της δίκης ορίστηκε για τις 8 Ιουνίου.

Σχόλια