Ιταλία: Πυρ ομαδόν κατά Μπερλουσκόνι για την κρυφή βιντεοσκόπηση δικαστή από κανάλι του «Καβαλιέρε»

0

«Στο πόδι» βρίσκονται οι νομικές ενώσεις της Ιταλίας μετά την πρωτοφανή κίνηση του τηλεοπτικού σταθμού Canale 5, ιδιοκτησίας του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να προβάλει βίντεο με σκηνές της καθημερινής ζωής δικαστή το οποίο κινηματογραφήθηκε με κρυφή κάμερα. Το περιστατικό αυτό ήρθε να επιβαρύνει το άσχημο για τον «Καβαλιέρε» κλίμα, μετά τις δηλώσεις του ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας υποκινείται από την Αριστερά και γι’ αυτό έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο περί ασυλίας του.
Ο δικαστής Ραϊμόντο Μεσιάνο που έπεσε θέμα της κατάφωρης παραβίασης της ιδιωτικής ζωής του, είχε εκδώσει απόφαση σε βάρος εταιρίας επενδύσεων του Μπερλουσκόνι για υπόθεση δωροδοκίας. Στο βίντεο ο λειτουργός της Θέμιδος εμφανίζεται να περπατάει, να καπνίζει και να πηγαίνει σε ένα κουρείο, ενώ τα σχόλια που «ντύνουν» το υλικό αυτό κάνουν λόγο για «εκκεντρική συμπεριφορά», άναμμα του «πολλοστού τσιγάρου» και «παράξενες» τιρκουάζ κάλτσες.
Ο νομικός κόσμος της Ιταλίας συνέδεσε άμεσα το βίντεο με την απόφαση του δικαστή η οποία υποχρέωσε εταιρία του «Καβαλιέρε» να καταβάλει αποζημίωση 750 εκατομμυρίων ευρώ σε αντίπαλή της. «Δεν έχει υπάρξει στην Ιταλία ανάλογο προηγούμενο δυσφήμησης ενός ατόμου και στέρησης της νομιμότητας ενός θεμελιώδους και ευαίσθητου λειτουργήματος», διαπιστώνει σε ανακοίνωσή του ο Ιταλικός Δικηγορικός Σύλλογος. Σφοδρή υπήρξε και η αντίδραση του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ο ηγέτης, Ντάριο Φραντσεσκίνι εμφανίστηκε συμβολικά με τιρκουάζ κάλτσες για να δείξει την αλληλεγγύη του προς τον δικαστή.
Παρά το έντονο κύμα αντιδράσεων, ο μιντιακός κολοσσός του Ιταλού πρωθυπουργού, Mediaset, υπεραμύνθηκε της προβολής του επίμαχου υλικού από το Canale 5.

Σχόλια