spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΝόμος για την προστασία των κρατικών μυστικών στην Ιαπωνία, προκαλεί την οργή...

Νόμος για την προστασία των κρατικών μυστικών στην Ιαπωνία, προκαλεί την οργή των πολιτών

spot_img
spot_img
spot_img

Μνήμες από τον αυταρχισμό της χώρας πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργεί κατά πολλούς ο νέος αμφιλεγόμενος νόμος για την προστασία των κρατικών μυστικών που προωθεί προς ψήφιση ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε. Ήδη έχουν εκφραστεί έντονες ανησυχίες μεγάλης μερίδας των πολιτών ότι ο εν λόγω νόμος θα φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης και θα συμβάλλει στη συγκάλυψη παραπτωμάτων αξιωματούχων.

Ήδη πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή την ώρα που η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή έδινε το αρχικό «πράσινο φως», ενώ στη συνέχεια έλαβε την έγκριση και της Κάτω Βουλής.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κατάφερε να ψηφιστεί ο νόμος σε μία πολύ ευαίσθητη περίοδο κατά την οποία η διεθνής γνώμη έχει θορυβηθεί από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με την εκτεταμένη κατασκοπεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και τις διαρροές δεκάδων χιλιάδων εγγράφων με ευαίσθητα στοιχεία από έναν Αμερικανό στρατιώτη στο WikiLeaks. Για το λόγο αυτό ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θεωρεί το νόμο ζωτικής σημασίας για τη θωράκιση των ζητήμάτων εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας. Ωστόσο, μέσα ενημέρωσης, εκδότες, νομικοί και καλλιτέχνες στη χώρα του, καταγγέλουν το νόμο καθώς περιέχει διατάξεις που επιτρέπουν την επέκταση σε σημαντικό βαθμό του ορισμού των κρατικών μυστικών.

Βάσει του προτεινόμενου νόμου, που εκκρεμεί να ψηφιστεί από την Άνω Βουλή, οι δημόσιοι λειτουργοί και πρόσωπα τα οποία έχουν πρόσβαση σε κρατικά μυστικά θα αντιμετωπίζουν στο εξής ποινές κάθειρξης ως και 10 ετών εφόσον τα «διαρρεύσουν», δηλαδή τα αποκαλύψουν έστω και έμμεσα. Επίσης, ακόμη και δημοσιογράφοι ή πρόσωπα που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα σε περίπτωση καταδίκης τους για την ενθάρρυνση τέτοιων διαρροών θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης ή και κάθειρξης έως και πέντε ετών αν χρησιμοποιήσουν «ανάρμοστα» μέσα προκειμένου να αποσπάσουν απόρρητες πληροφορίες. Τέλος, κορυφαία στελέχη σε όλα τα υπουργεία θα είναι σε θέση να ορίζουν ποια θεωρούνται κρατικά μυστικά σε τέσσερεις περιοχές -άμυνα, διπλωματία, αντικατασκοπεία, επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας-, κι αυτά θα παραμένουν απόρρητα έως και 60 χρόνια, και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο.

Ορισμένοι αναλυτές, πάντως, υποστηρίζουν ότι παρότι η δημοτικότητα του Άμπε έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, το πολιτικό κόστος από τα “Αμπενόμικς” (οικονομική πολιτική Αμπε) που συνίσταται στην άσκηση υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής και των δημοσίων δαπανών για την τόνωση της οικονομίας, θα είναι πολύ πιο σημαντικό από τον παραπάνω νόμο.
 

spot_img

Lawjobs