Ιταλία: υπερπληθυσμός στις φυλακές και κακομεταχείριση των κρατουμένων

0

Με έκθεση της για την κατάσταση στις Ιταλικές φυλακές, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) εκφράζει την ανησυχία της για τον υπερπληθυσμό κρατουμένων που εντόπισε σ’ όλες τις φυλακές της Ιταλίας, τις οποίες επισκέφθηκε το 2012.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, στις φυλακές του Μπάρι διαπιστώθηκε ότι έντεκα κρατούμενοι στεγάζονταν σε ένα δωμάτιο είκοσι τετραγωνικών μέτρων.

Η Επιτροπή χαρακτηρίζει γενικά καλές τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, σημειώνοντας όμως ότι στις φυλακές του Παλέρμο οι περισσότερες από τις μονάδες κράτησης ήταν σε κακή κατάσταση και το επίπεδο της υγιεινής πολύ κάτω από το επιθυμητό.

Προβληματική εξακολουθεί να παραμένει η διασφάλιση του απορρήτου των ιατρικών εξετάσεων και προσωπικών δεδομένων των κρατουμένων, τονίζεται στην έκθεση. Επίσης, η αντιπροσωπεία της CPT κάνει λόγο για κατηγορίες σωματικής κακομεταχείρισης σε φυλακή της Vicenza.

Από την πλευρά τους οι ιταλικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι οι προσπάθειες τους έχουν επικεντρωθεί στην αύξηση της χωρητικότητας των φυλακών, καθώς και στη λήψη όλων των αναγκαίων νομοθετικών μέτρων, με στόχο την προώθηση μιας σειράς εναλλακτικών της κράτησης μέτρων.

Σχόλια