Κάθειρξη 150 χρόνων για εξαφανίσεις πολιτών

0

Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής της Γουατεμάλας, Φελίπε Κουζανέρο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 150 ετών καθώς κρίθηκε ένοχος για μυστηριώδεις εξαφανίσεις πολιτών στη διάρκεια του πολύνεκρου εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στην Αριστερά και τον κυβερνητικό στρατό που διήρκεσε από το 1960 ως το 1996.
Είναι η πρώτη φορά που τιμωρείται κάποιος από τη δικαιοσύνη της λατινοαμερικανικής χώρας για τις εκατοντάδες χιλιάδες δολοφονίες και εξαφανίσεις πολιτών στη διάρκεια του 36χρονου εμφυλίου πολέμου και για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ωμότητες που διέπραξε ο κυβερνητικός στρατός.
Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου της πόλης Τσιμαλτενάνγκο (δυτικά της Πόλης της Γουατεμάλας) κατά του Κουζανέρο χαρακτηρίζεται για τον λόγο αυτό απόφαση – σταθμός, καθώς παρακάμπτει τη διαβόητη γραφειοκρατία και ατιμωρησία που διακρίνει τον δημόσιο βίο της χώρας.
Υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους φτωχοί Μάγιας, σκοτώθηκαν στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ενώ 45.000 από αυτούς που είναι αγνοούμενοι πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν.
Ο 60χρονος Κουζανέρο ήταν στρατιωτικός διοικητής στην περιοχή στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και η καταδίκη του αφορά την εξαφάνιση έξι χωρικών στο διάστημα 1982-1984.

Σχόλια