Κάθειρξη 25 ετών σε πρώην χουντικούς της Αργεντινής

0

Δικαστήριο καταδίκασε οκτώ πρώην αξιωματούχους του στρατιωτικού καθεστώτος σε ποινές φυλάκισης από 20 έως 25 χρόνια για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της χούντας.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι ο πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αργεντινής, Κριστίνο Νικολαΐντις. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη τόσο υψηλόβαθμου αξιωματούχου μετά την ακύρωση των νόμων περί αμνηστίας των μελών του στρατιωτικού καθεστώτος.

Ο Νικολαΐντις καταδικάσθηκε μαζί με άλλους έξι στρατιωτικούς αξιωματούχους και έναν αστυνομικό – το βασανιστή Ελ Τούρσο Χουλιάν, για συμμετοχή τους στο διαβόητο 601ο τάγμα πληροφοριών.
Οι αξιωματούχοι κατηγορούνταν επίσης για το θάνατο μελών αριστερών οργανώσεων κατά τη διάρκεια του επονομαζόμενου «βρόμικου πολέμου» τη δεκαετία του ’70 και του ’80.
Έως και 3.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έπεσαν θύματα απαγωγής, βασανισμών και δολοφονιών.
Οι δικηγόροι του 80χρονου, Νικολαΐντις, δήλωσαν ότι ο πελάτης τους δεν μπορούσε να παραστεί στην ανακοίνωση της καταδίκης εξαιτίας προβλημάτων υγείας. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ήταν παρόντες στη δικαστική αίθουσα.
Ένας εκ των κατηγορουμένων υπερασπίσθηκε της αθωότητάς του, λέγοντας ότι το στρατιωτικό καθεστώς «έφερε τάξη και όχι καταπίεση στη χώρα».

Σχόλια