Κάθειρξη 65 ετών σε στελέχη ανθρωπιστικής οργάνωσης για χρηματοδότηση της Χαμάς

0

Ποινές κάθειρξης 65 ετών επέβαλε δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών σε δυο ιδρυτές ισλαμικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, οι οποίοι κατηγορούνταν για παράνομη χρηματοδότηση της ακραίας ισλαμιστικής παράταξης Χαμάς με 12,4 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ποινές επιβλήθηκαν περίπου έξι μήνες αφότου οι ένορκοι έκριναν ένοχους το Ίδρυμα της Αγίας Γης και πέντε ηγετικά του στελέχη για συνωμοσία με σκοπό την παροχή στήριξης σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος, φορολογική απάτη και άλλες κατηγορίες.

Το ίδρυμα, με έδρα προάστιο του Ντάλας, ήταν μια από τις μεγαλύτερες ισλαμιστικές φιλανθρωπικές οργανώσεις πριν η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατάξει το κλείσιμό τους στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η υπερασπιστική γραμμή επικεντρώθηκε στο ότι η ισλαμική οργάνωση παρείχε νόμιμης βοήθεια για την αντιμετώπιση καταστροφών και στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Το έκανα διότι νοιαζόμουν, όχι για τη Χαμάς», δήλωσε ο Σούκρι Άμπου Μπέικερ, 50 ετών, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Ντάλας όπου ο δικαστής Χόρχε Σολίς καταδίκασε τον ίδιο και τον Γκάσαν Ιλάσι, 55 ετών, σε ποινές κάθειρξης 65 ετών.

Τρεις ακόμη κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε μικρότερες ποινές κάθειρξης -15 έως 20 ετών.

«Οι καταδίκες αυτές θα πρέπει να αποτελέσουν μια ηχηρή προειδοποίηση σε οποιονδήποτε ο οποίος εν γνώσει του παρέχει οικονομική στήριξη σε τρομοκράτες υπό το προκάλυμμα της ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο Ντέηβιντ Κρις, υφυπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για την Εθνική Ασφάλεια.

Η εισαγγελική αρχή κατηγόρησε το ίδρυμα ότι διοχέτευε κεφάλαια στη Χαμάς, η οποία κατέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007.

Η αμερικανική ηγεσία είχε κηρύξει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση το 1995.