Κάθειρξη για ρίψη τοξικών αποβλήτων

0

Δικαστήριο στην Ακτή Ελεφαντοστού καταδίκασε δύο άτομα σε κάθειρξη 20 και πέντε ετών για ρίψη εκατοντάδων τόννων τοξικών αποβλήτων από φορτηγό πλοίο σε περιοχές της πρωτεύουσας, Αμπιτζάν, το 2006.

Επτά άλλοι κατηγορούμενοι απηλλάγησαν των κατηγοριών. Κατηγορίες δεν απαγγέλθηκαν στην ολλανδική εταιρεία, η οποία είχε υπενοικιάσει το πλοίο, μετά από εξωδικαστική συμφωνία με την κυβέρνηση για την καταβολή αποζημίωσης ύψους 108 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ολλανδική εταιρεία “Trafigura” δηλώνει ότι δε φέρει καμία ποινική ευθύνη και υποστηρίζει ότι η πληρωμή έγινε σε ένδειξη συμπαράστασης στους πολίτες της Ακτής Ελεφαντοστού.

Από τη ρίψη των τοξικών αποβλήτων 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι ανέπτυξαν αναπνευστικά προβλήματα και ναυτία.

Η ολλανδική πολυεθνική εταιρεία έλαβε την απόφαση για τη ρίψη των αποβλήτων στην Ακτή Ελεφαντοστού διότι δεν κατάφερε να κλείσει συμφωνία για την επεξεργασία τους στην Ολλανδία και τη Νιγηρία. Για αυτό το λόγο έδωσε “καλή τη πίστει” το συμβόλαιο στην τοπική εταιρεία Tommy.

Το δικαστήριο, μετά από τρίωρη διαβούλευση, καταδίκασε το Νιγηριανό υπήκοο Σάλομον Ουγκμπορούγκμπο, επικεφαλής της εταιρείας Tommy, που είχε προβεί στη ρίψη των αποβλήτων, σε ποινή κάθειρξης 20 ετών. Ο γενικός εισαγγελέας Νταμού Κουγιατέ είχε ζητήσει την καταδίκη του σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο Εσουάν Κουάο, που εργαζόταν ως ναυτιλιακός πράκτορας στο λιμάνι της Αμπιτζάν και είχε προτείνει την εταιρεία Tommy στην εταιρεία που ενοικίασε το «Probo Koala», καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών για συνέργεια στην δηλητηρίαση πολιτών.

Ο γενικός εισαγγελέας υποστήριξε ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είχαν ως μοναδικό κίνητρο το κέρδος και σύναψαν μια “θανατηφόρα συμφωνία”.

Σχόλια