Κάθειρξη πενήντα ετών στον Τέιλορ για εγκλήματα πολέμου στη Σιέρα Λέονε

0

Οι εισαγγελείς αρχικά είχαν ζητήσει από το δικαστήριο (SCLS – Special Court for Sierra Leone) να επιβληθεί στον Τέιλορ κάθειρξη ογδόντα ετών. Τον προηγούμενο μήνα το δικαστήριο είχε καταλήξει στην ενοχή του Τέιλορ ως προς έντεκα κατηγορίες σχετικές με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Τέιλορ φαίνεται ότι ενεπλάκη εμμέσως στην εμφύλια σύρραξη στη Σιέρα Λεόνε βοηθώντας τους επαναστάτες, ενώ καταδικάστηκε για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, του βιασμού, της σεξουαλικής δουλείας και της στρατολόγησης ανηλίκων.

Ο δικαστής Richard Lussick αποφάσισε να διαμορφώσει την ποινή στα πενήντα έτη κάθειρξης και όχι στα ογδόντα που είχαν προτείνει οι εισαγγελείς, διότι θεώρησε ότι θα ήταν υπερβολική η ποινή για έναν άνθρωπο που καταδικάστηκε λόγω έμμεσης και όχι άμεσης εμπλοκής στα αδικήματα. Το πιθανότερο είναι ο Τέιλορ να εκτίσει την ποινή του στη Βρετανία, η οποία είχε προτείνει να αναλάβει την φύλαξή του. Οι δικηγόροι του Τέιλορ πάντως είναι αρνητικοί απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, ισχυριζόμενοι ότι με αυτόν τον τρόπο ο πελάτης τους θα απομονωθεί πολιτισμικά, ενώ δεν αποκλείεται να είναι ευάλωτος σε επιθέσεις από άλλους τροφίμους.

«Το δικαστήριο πρέπει να εκδώσει απόφαση βασισμένη σε πνεύμα συμφιλίωσης και όχι ανταπόδοσης. Εκφράζω την συμπάθεια και λύπη μου για τα εγκλήματα που υπέστησαν τα θύματα και οι οικογένειές τους στη Σιέρα Λεόνε. Ό,τι έκανα για να φέρω την ειρήνη στη Σιέρα Λεόνε το έκανα με αξιοπρέπεια. Ήμουν πεπεισμένος ότι μόνο αν υπάρχει ειρήνη στην Σιέρα Λεόνε θα είναι δυνατόν να προχωρήσει η Λιβερία. Πίεσα σκληρά για να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία, σε αντίθεση με τον τρόπο που με παρουσιάζουνε σε αυτό το δικαστήριο», απολογήθηκε ο Τέιλορ, ο οποίος πάντως δεν παραδέχθηκε ότι έκανε κάποια άδικη πράξη.