Καθυστερεί η δίκη του Ιρακινού δημοσιογράφου

0

Η δίκη του Ιρακινού δημοσιογράφου που πέταξε τα παπούτσια στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους σε ένδειξη διαμαρτυρίας πρόκειται να καθυστερήσει καθώς εκκρεμεί ακόμα η έφεση για το εάν το επεισόδιο ισοδυναμεί με επίθεση από πρόθεση.

Ο δημοσιογράφος Μουνταζέρ αλ Ζάιντι κατηγορείται για επίθεση κατά ξένου αρχηγού κράτους και σύμφωνα με το άρθρο 223 του ιρακινού ποινικού κώδικα ενδέχεται να καταδικαστεί σε κάθειρξη από πέντε έως 15 χρόνια.

Ο δημοσιογράφος πέταξε τα παπούτσια του στον Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νουρί αλ Μαλίκι, τον οποίο απεκάλεσε “σκύλο”.

Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου δήλωσε ότι η υπεράσπιση επιδιώκει αλλαγή του κατηγορητηρίου σε “εξύβριση αρχηγού κράτους”, η οποία τιμωρείται με ανώτατη ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Η υπεράσπιση επισημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι το πέταγμα των παπουτσιών έθεσε σε κίνδυνο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

“Ακούσατε κανένα να έχει ποτέ σκοτωθεί από παπούτσι; Στην Ευρώπη ρίχνουν αυγά και σάπιες ντομάτες για να προσβάλουν κάποιον. Στο Ιράκ το πέταγμα του παπουτσιού υποδηλώνει έλλειψη σεβασμού”, είπε ο δικηγόρος του δημοσιογράφου.

Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα αλλά ακόμα το εφετείο δεν έχει εκδώσει την απόφασή του.

Σχόλια