Καθυστερεί η έκθεση – κλειδί για το μέλλον των κρατουμένων του Γκουαντάναμο

0

Έξι μήνες πρόκειται να καθυστερήσει η έκθεση «κλειδί» που είχε ζητήσει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα για τους υπόπτους τρομοκρατικών ενεργειών και το μέλλον του κέντρου κράτησης στο Γκουαντάναμο της Κούβας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ωστόσο ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για το κλείσιμο της φυλακής τον Ιανουάριο του 2010.

Την ώρα που βουλευτές και κυβέρνηση διαφωνούν για την τύχη των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, σύμβουλοι του προέδρου Ομπάμα ανέφεραν ότι η ομάδα εργασίας που ετοιμάζει τη νέα στρατηγική για τους κατηγορούμενους για τρομοκρατία δεν θα προλάβει τη λήξη της διορίας για να παρουσιάσει έναν πλήρη κατάλογο με προτάσεις.

Αντί για αυτό η ομάδα εξέδωσε μια ενδιάμεση έκθεση που αναφέρει γενικά τις διαθέσιμες επιλογές, όπως την προσαγωγή των κρατουμένων σε πολιτικά δικαστήρια και σε μια στρατιωτική επιτροπή ή τη μεταφορά των υπόπτων σε άλλες χώρες.

Μια άλλη ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να αναθεωρήσει τις ανακριτικές μεθόδους θα χρειαστεί άλλους δύο μήνες για να υποβάλλει την τελική έκθεσή της, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η διορία που είχε αυτή η ομάδα έληγε επίσης σήμερα.

Η φυλακή στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, λειτούργησε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ και δέχτηκε σφοδρά πυρά επειδή πολλά άτομα κρατήθηκαν εκεί επ αόριστον, συχνά χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί ότι θα κλείσει τη φυλακή μέχρι τον Ιανουάριο.

Σχόλια