Καθυστέρηση για τεχνικούς λόγους στη δίκη του Μομτσίλο Πέρισιτς στη Χάγη

0

Καθυστερεί επ αόριστο η δίκη του πρώην στρατηγού και επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της πρώην Γιουγκοσλαβίας, Μομτσίλο Πέρισιτς λόγω διαδικαστικού κωλύματος στην επιλογή των δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).
Ο Πέρισιτς οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης το 2005 κατηγορούμενος για 13 εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για παραβιάσεις του δικαίου και του εθίμου του πολέμου εξαιτίας των ενεργειών των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων στον πόλεμο της Κροατίας και της Βοσνίας. Μεταξύ άλλων ο Μομτσίλο Πέρισιτς κατηγορείται για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ICTY, Νέρμα Γέλασιτς διευκρίνισε ότι το δικαστήριο αναμένει την επίσημη έγκριση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το διορισμό των δικαστών της εν λόγω δίκης.
Ο Πέρισιτς ήταν ο τέταρτος στρατηγός του σερβικού στρατού, ο οποίος παραδόθηκε στο ICTY το 2005. Η παράδοσή του έγινε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, η οποία ενθάρρυνε την οικειοθελή παράδοση των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου για να αποφευχθούν τυχόν αμφιλεγόμενες συλλήψεις.
Ο Μομτσίλο Πέρισιτς έχει καταδικασθεί ερήμην σε κάθειρξη 20 ετών από κροατικό δικαστήριο για τον βομβαρδισμό του Ζαντάρ, το 1991.
Για μικρό διάστημα διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του εκλιπόντος μεταρρυθμιστή Ζόραν Τζίντζιτς, αλλά αργότερα κατηγορήθηκε για κατασκοπία για λογαριασμό των ΗΠΑ και υποχρεώθηκε να παραιτηθεί.

Σχόλια