Και πάλι αθώος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

0

Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας απήλλαξε τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τις κατηγόρίες για διαφθορά με τις οποίες βαρύνονταν.
Η απόφαση συμπίπτει χρονικά με την αυξανόμενη πίεση που ασκεί προς την κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές ώστε να επανέλθει στην εξουσία μετά την ήττα του το 2006.
«Πέρασαν 12 χρόνια όπου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σταυρώθηκε και συκοφαντήθηκε σε όλο τον κόσμο και τώρα αποδείχτηκε η αθωότητά του», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ο δικηγόρος του Μπερλουσκόνι, Νικολό Γκεντίνι.
Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι υποστηρίζει ότι είναι θύμα πολιτικής βεντέτας από αριστερούς δικαστές. Στο παρελθόν, είχαν ασκηθεί έξι διώξεις εναντίον του και είτε απαλλάσσονταν από τις κατηγορίες είτε το δικαστήριο δεν εξέδιδε απόφαση λόγω παρέλευσης του χρονικού ορίου για την άσκηση δίωξης.
Απαλλάχτηκε για περίπτωση χρηματισμού εφοριακών και δικαστικών, παράνομης χρηματοδότησης, φοροδιαφυγής, ψευδών φορολογικών στοιχείων.
Το 2004 δικαστήριο στο Μιλάνο απήλλαξε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την κατηγορία ότι χρημάτισε δικαστές για να εκδώσουν υπέρ του απόφαση για την υπόθεση της πώλησης της κρατικής εταιρείας τροφίμων SME τη δεκαετία του 80. Για άλλη μία κατηγορία αποφάνθηκε ότι είχε παρέλθει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.
Το 1985, δικαστήριο είχε αποφανθεί υπέρ του Μπερλουσκόνι και είχε παρεμποδίσει την πώληση της SME σε άλλο επιχειρηματικό όμιλο. Ο Μπερλουσκόνι κατηγορείται ότι χρημάτισε. Τελικά η SME πωλήθηκε σε τρίτους.
Ο Μπερλουσκόνι είχε πει σε μία σπάνια εμφάνιση σε δικαστήριο ότι ενεπλάκη στην υπόθεση κατόπιν παρακλήσεως του τότε πρωθυπουργού Μπετίνο Κράξι για την ικανοποίηση του εθνικού συμφέροντος.
Τον Απρίλιο απαλλάχτηκε των κατηγοριών και στο Εφετείο, λίγους μήνες πριν εκδοθεί η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Σχόλια