Καλιφόρνια: Αντισυνταγματική η απαγόρευση γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων

0

Αντισυνταγματική έκρινε την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια δικαστήριο της Πολιτείας, διευκρίνισε όμως ότι ο νόμος θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να αποφανθεί οριστικά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

«Παρότι το Σύνταγμα αφήνει στις επιμέρους κοινότητες μεγάλο περιθώριο υιοθέτησης των κανόνων που τους ταιριάζουν, απαιτεί να υπάρχει τουλάχιστον ένας νόμιμος λόγος που να δικαιολογεί την διακριτική μεταχείριση μιας κατηγορίας ανθρώπων. Δεν υπήρχε κανένας τέτοιος λόγος για την Πρόταση 8», ήταν το σκεπτικό του δικαστηρίου.

Η απαγόρευση του γάμου ομοφυλοφίλων υιοθετήθηκε στην Πολιτεία στο πλαίσιο της Πρότασης 8 (Proposition 8), η οποία ισχύει από το Νοέμβριο του 2008. Σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, γάμος στην Καλιφόρνια νοείται μόνον μεταξύ άνδρα και γυναίκας, συνεπώς δεν έχουν νόμιμα δικαιώματα ομοφυλόφιλοι που τελούν σε ένωση, όπως είχε κρίνει το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας νωρίτερα το ίδιο έτος.

Το δικαστήριο της Καλιφόρνια έκρινε ότι η Πρόταση 8 ήταν αντισυνταγματική, διότι στερούσε κατ’ ουσίαν τα ζευγάρια των ομοφυλοφίλων από δικαιώματα που τους είχαν απονεμηθεί προηγουμένως από το κράτος, μεταξύ των οποίων ήταν και το δικαίωμα να χαρακτηρίζουν τις ενώσεις τους ως «γάμο». Παραδεχόμενοι την αντισυνταγματικότητα οι δικαστές απέρριψαν ισχυρισμούς των υποστηρικτών της διάταξης, σύμφωνα με τους οποίους το κράτος έχει συμφέρον προστασίας της παραδοσιακής μορφής της οικογένειας και της αναπαραγωγής, τα οποία θα έβλαπτε ανεπανόρθωτα η νομιμοποίηση των ενώσεων ομοφυλοφίλων.

«Η Πρόταση 8 δεν εξυπηρετεί κανένα νόμιμο σκοπό και έχει σαν αποτέλεσμα μόνο να μειώσει την αξιοπρέπεια των ομοφυλοφίλων της Καλιφόρνια και να εμφανίσει τις ενώσεις και τις οικογένειες που δημιουργούν κατώτερες από εκείνες των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών», κατέληξαν οι δικαστές.

Σχόλια