Καλύτερη προστασία για τα δικαιώματα Ευρωπαίων επιβατών στις θαλάσσιες μετακινήσεις από το 2013

0

Με βάση τους νέους κανόνες που ανακοινώθηκαν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες θα έχουν το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημίωσης για απώλεια ή ζημία σε περίπτωση ατυχήματος. Η νέα ενωσιακή νομοθεσία προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι επιβάτες που μετακινούνται δια θαλάσσης θα έχουν τα εξής δικαιώματα: επαρκή πληροφόρηση πριν το ταξίδι και κατά την διάρκειά του, δικαίωμα αποζημίωσης μεταξύ 25 και 50 τοις εκατό της τιμής του εισιτηρίου σε περίπτωση καθυστερημένης άφιξης, δικαίωμα επαρκούς συνδρομής (ελαφρά γεύματα και όταν είναι αναγκαίο κατάλυμα για μέχρι τρεις διανυκτερεύσεις) σε περίπτωση ματαίωσης του ταξιδιού ή καθυστερημένης αναχώρησης άνω των 90 λεπτών.

Περαιτέρω σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δια θαλάσσης οι επιβάτες που έπεσαν θύματα του ατυχήματος θα δικαιούνται χρηματική αποζημίωση σε περίπτωση θανάτου, σωματικής βλάβης, απώλειας ή ζημίας αποσκευών και εξοπλισμού κινητικότητας, καθώς και προκαταβολή εντός 15 ημερών για την κάλυψη άμεσων οικονομικών αναγκών σε περίπτωση θανάτου ή σωματικής βλάβης. Περαιτέρω σε περίπτωση θανάτου ή σωματικής βλάβης θα δικαιούνται να προσφύγουν άμεσα κατά του ασφαλιστή του μεταφορέα, ενώ σε κάθε περίπτωση θα δικαιούνται πλήρη ενημέρωση για τα προαναφερόμενα δικαιώματα το αργότερο κατά την αναχώρηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη κατοχυρώσει παρόμοια στοιχειώδη δικαιώματα για τους Ευρωπαίους πολίτες που μετακινούνται αεροπορικώς ή σιδηροδρομικώς, ενώ είχε προαναγγείλει την επέκταση της προστασίας και στους επιβάτες πλοίων και λεωφορείων. Με την νέα δέσμη κανόνων που θα ισχύσουν από την 31η Δεκεμβρίου κατοχυρώνονται τα δικαιώματα για τους επιβάτες που μετακινούνται διά θαλάσσης, ενώ η ρύθμιση των δικαιωμάτων των επιβατών που μετακινούνται με λεωφορεία θα ακολουθήσει σύντομα.

Σχόλια