Καμερούν: Απειλές δέχτηκαν δικηγόροι, λόγω υπεράσπισης ομοφυλοφίλων

0

Η οργάνωση τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποδοκιμάσει δημοσίως την προσπάθεια εκφοβισμού των δικηγόρων Alice Nkom και Michel Togue, οι οποίοι δέχτηκαν ανώνυμες τηλεφωνικές απειλές με αφορμή την θέση τους ως συνηγόρων υπεράσπισης σε υποθέσεις κατηγορουμένων για ομοφυλοφιλία.

Η ίδια η Nkom είχε δεχτεί στο παρελθόν προειδοποιήσεις από συναδέλφους δικηγόρους και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να σταματήσει την δράση της σε υποθέσεις ομοφυλοφιλίας. «Οι αρχές του Καμερούν πρέπει να ερευνήσουν αμέσως ποιος απειλεί αυτούς τους θαρραλέους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να καταστήσει σαφές στο κοινό ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα της υπεράσπισης και ότι οι απειλές εναντίον συνηγόρων υπεράσπισης δεν θα γίνουν ανεκτές», σχολίασε η ερευνήτρια της Human Rights Watch Neela Ghoshal. Η οργάνωση δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εν γένει ομοφοβικό κλίμα που επικρατεί στο Καμερούν, όπου η ομοφυλοφιλία παραμένει ποινικό αδίκημα. Παρατήρησε μάλιστα ότι αρκετές φορές στις σχετικές δίκες παραβιάζονται θεμελιώδεις δικονομικές εγγυήσεις της δίκαιης ποινικής διαδικασίας, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες η καταδίκη στηρίχθηκε σε ισχνό αποδεικτικό υλικό σε βάρος του κατηγορουμένου.

Η ομοφοβία στο Καμερούν συνεπάγεται και τον συναφή αρνητισμό που βιώνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων τόσο από την κοινωνία, όσο και από τα επίσημα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σχόλια