Καμπότζη: «Όχι» στην πολιτικοποίηση της δίκης των Χμερ

0

Το ισχυρό κυβερνών κόμμα της Καμπότζης απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή πολιτικοποίησης των ακροαματικών διαδικασιών με τις κατηγορίες της γενοκτονίας ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της άσκησης ποινικών διώξεων κατά όλων των επικεφαλής των Ερυθρών Χμερ.
Σε ομιλία του με αφορμή τη 29η επέτειο της ανατροπής του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Καμπότζης, Τσία Σιμ δήλωσε πεπεισμένος ότι οι δίκες έχουν την πλήρη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.
Παράλληλα, επιτέθηκε φραστικά κατά των «ανεύθυνων στοιχείων και των κακόβουλων πολιτικών κύκλων» που στέκονται εμπόδιο στην προσπάθεια αποκατάστασης της σταθερότητας στη χώρα.
«Καταδικάζουμε όλους όσους χρησιμοποιούν τις αίθουσες των δικαστηρίων με απώτερο στόχο την αποσταθεροποίηση και την πολιτική ανάφλεξη», είπε ο Τσία Σιμ.
Οι πέντε επιζώντες ηγέτες του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ, οι οποίοι κατηγορούνται για το θάνατο έως και δύο εκατομμυρίων ανθρώπων από το 1975 έως το 1979, συνελήφθησαν πέρυσι και παραπέμφθηκαν στο ειδικό δικαστήριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ο αρχηγός των Ερυθρών Χμερ, Πολ Ποτ επιδίωξε να ανασυστήσει το μεγαλείο της μεσαιωνικής Καμπότζης μέσω της συλλογικής θυσίας του λαού. Τελικά, κατάφερε να πνίξει στο αίμα τη χώρα του εξαιτίας της καταναγκαστικής εργασίας, της πείνας και των ασθενειών.
Οι δίκες των πέντε πρώην αξιωματούχων των Ερυθρών Χμερ αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του έτους έπειτα από καθυστερήσεις δέκα ετών εν μέσω καταγγελιών για πολιτική ανάμειξη της κυβέρνησης.
Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση της Καμπότζης επιχειρεί τον εκτροχιασμό της διαδικασίας φοβούμενη την αποκάλυψη αξιόποινών πράξεων από πρώην στελεχή των Χμερ και νυν μέλη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Χουν Σεν.
Ο Χουν Σεν, επίσης πρώην στρατιωτικός διοικητής των Ερυθρών Χμερ, ο οποίος αργότερα διέφυγε στο Βιετνάμ, συνέδραμε στην ανατροπή του καθεστώτος τον Ιανουάριο του 1979.