Καμπότζη: Την καταδίκη του πρώην διευθυντή των φυλακών S-21 ζήτησαν οι εισαγγελείς

0

Λάβρη κατά του πρώην διευθυντή των φυλακών S-21, Κέινγκ Γουέκ Εάβ, ο οποίος βρίσκεται στο εδώλιο του Δικαστηρίου για τη Γενοκτονία στην Καμπότζη, εμφανίστηκε η εισαγγελική έδρα. «Ο Εάβ ήταν πρόθυμος, ακόμα και ενθουσιώδης, συμμέτοχος στις εχθροπραξίες των Κόκκινων Χμερ», υποστήριξε ο Αυστραλός εισαγγελέας, Ουίλλιαμ Σμιθ.
Οι εισαγγελείς της έδρας ζήτησαν την καταδίκη του κατηγορουμένου, ο οποίος διηύθυνε τη φυλακή όταν είχαν την εξουσία οι κομμουνιστές την περίοδο 1975-79 και φέρεται να έκανε τα «στραβά μάτια» στους βασανισμούς και τις εκτελέσεις περίπου 16.000 ανδρών, γυναικών και παιδιών που κατηγορούνταν για ανυπακοή στο καθεστώς. Ο «Ντόικ», όπως ήταν το παρατσούκλι του Εάβ, βαρύνεται με τις κατηγορίες: εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, εγκλημάτων πολέμου, φόνων και βασανισμών. Ο ίδιος αρνείται ότι διέπραξε δολοφονίες ή βασανισμούς κρατουμένων και ισχυρίζεται πως εκτελούσε εντολές ανωτέρων, φοβούμενος για την ασφάλεια της οικογένειάς του και του ίδιου.
Επιζώντες της φυλακής S-21 περιέγραψαν στο δικαστήριο πώς έπεφταν τακτικά θύματα ξυλοδαρμού, ηλεκτροσόκ και αφαίρεσης των νυχιών των ποδιών τους. «Είναι σαφές ότι ο κατηγορούμενος ήταν υπερήφανος που έπαιρνε οδηγίες και υπερήφανος που τις έφερνε σε πέρας. Πίστευε στο κόμμα και τα ιδανικά του», ανέφερε ο Σμιθ. Η συνάδελφός του στην εισαγγελική έδρα, Τσι Λινγκ τον χαρακτήρισε «παντελώς αδιάφορο για τα θύματα που υπέφεραν» και «ιδανικό διευθυντή της φυλακής S-21».
Ο Εάβ αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Σχόλια