Καναδάς: «Όχι» σε επ’ αόριστον κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία δινόταν η δυνατότητα της επ’ αόριστον κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία, χωρίς δίκη, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η κρατική νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν συμφώνησε με το καναδικό υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο επέμενε ότι το εν λόγω «πρόγραμμα ασφαλείας» συνιστά εργαλείο-κλειδί στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια, καθώς έκρινε ομόφωνα ότι παραβιάζεται η Χάρτα Δικαιωμάτων και Ελευθερίας, ενώ διέταξε ανασύνταξη της νομοθεσία, στην οποία περιλαμβάνεται η εν λόγω πρόβλεψη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιλήφθηκε του θέματος, όταν προσέφυγαν ενώπιόν του και εναντίον της συγκεκριμένης διάταξης της καναδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, τρεις άνδρες από το Μαρόκο, τη Συρία και την Αλγερία, οι οποίοι κατά τις υπηρεσίες πληροφοριών συνδέονται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η συνήγορος ενός εκ των τριών ανδρών που κρατείται για έξι χρόνια υπογράμμισε πως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Σχόλια