Καναδάς: Νόμιμα τα βασανιστήρια, όταν διακυβεύεται η δημόσια ασφάλεια

0

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του Καναδού Υπουργού Δημόσιας Τάξης Vic Toews, ο οποίος διευκρίνισε ότι η Μυστική Υπηρεσία της χώρας νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί πληροφορίες τις οποίες εκμαίευσε από τους κρατούμενους κατόπιν βασανιστηρίων. Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι τα βασανιστήρια θα επιτρέπονται μόνον όταν τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και η δημόσια ασφάλεια εν γένει.

Η δήλωση ευθυγραμμίζεται με το περιεχόμενο αμφιλεγόμενης οδηγίας που εξέδωσε το 2010 η κυβέρνηση της χώρας, η οποία επιτρέπει τη χρήση και αναδημοσίευση πληροφοριών κατόπιν βασανιστηρίων από τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα της χώρας. Η παραπάνω υπουργική απόφαση τροποποίησε προηγούμενη απόφαση του 2009, η οποία θεωρούσε συλλήβδην παράνομες τις πληροφορίες που αποτελούσαν προϊόντα βασανισμού κρατουμένων. Η προσθήκη της εξαίρεσης σε περίπτωση που διακινδυνεύεται η ασφάλεια των Καναδών πολιτών αντιμετωπίστηκε κριτικά από την αντιπολίτευση –Liberal Party και New Democratic Party- που τη θεώρησε παράνομη.

Το θέμα των βασανιστηρίων απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη του Καναδά το τελευταίο διάστημα. Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση είχε δεχθεί την έκδοση του Leon Mugesera, υπόπτου εγκληματικών πράξεων στον εμφύλιο πόλεμο της Ρουάντα, παρότι υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι θα τύγχανε βασανιστηρίων και εξευτελιστικής αντιμετώπισης στη χώρα του. Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία και η Ένωση Ατομικών Δικαιωμάτων της Βρετανικής Κολούμπια προσέφυγαν το 2007 κατά του Καναδά, κατηγορώντας τα στρατεύματα της χώρας για εμπλοκή στα βασανιστήρια πολιτών στο Αφγανιστάν.
 

Σχόλια