Καναδάς: Συγγνώμη Πρωθυπουργού σε πολίτη που βασανίστηκε ως εξτρεμιστής ισλαμιστής

0

Επίσημη συγγνώμη δια στόματος του Πρωθυπουργού του Καναδά, δέχθηκε ο μηχανικός λογισμικού Μάχερ Αράρ, ο οποίος το 2002 απελάθηκε στη Συρία, όπου και βασανίστηκε, με την κατηγορία του εξτρεμιστή ισλαμιστή, την οποία λανθασμένα, όπως αποδεικνύεται, του είχαν προσάψει οι καναδικές αρχές.

Συγκεκριμένα, ο 36χρονος σήμερα Αράρ, Καναδός πολίτης, γεννηθείς στη Συρία, συνελήφθη κατά τη στάση του αεροπλάνου του στη Νέα Υόρκη το 2002 ενώ επέστρεφε στον Καναδά από διακοπές.

Εν συνεχεία απελάθηκε στη Συρία, όπου και βασανίστηκε, κατόπιν εντάλματος αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι στηρίχθηκαν στον χαρακτηρισμό που του είχε αποδώσει η Βασιλική Έφιππη Αστυνομία του Καναδά (RCMP), η οποία τον χαρακτήριζε εξτρεμιστή ισλαμιστή.

Ωστόσο, επίσημη καναδική έρευνα υπό τον δικαστή Ο Κόνορ, αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις που να τον συνδέουν με την τρομοκρατία, γεγονός που ανάγκασε τον Πρωθυπουργό του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, να απολογηθεί δημόσια στον Αράρ και την οικογένειά του «για τον όποιο ρόλο μπορεί να έπαιξαν καναδοί αξιωματούχοι στην τρομερή δοκιμασία που όλοι σας περάσατε το 2002 και το 2003».

Ο δικηγόρος του Αράρ, δήλωσε ότι η καναδική κυβέρνηση θα καταβάλει στο πελάτη του περίπου 10,5 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση και ένα εκατομμύριο δολάρια ως νομικά έξοδα.

Παράλληλα ο Καναδάς ζήτησε από τις ΗΠΑ τη διαγραφή του Αράρ από τις λίστες των επικίνδυνων τρομοκρατών, ωστόσο ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα παραμείνει στη λίστα παρακολούθησης λόγω μη κατονομαζόμενων πληροφοριών που κατέχουν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Σχόλια