Κάνσας: Απαγορεύει στα δικαστήρια να εφαρμόζουν την Σαρία

0

Η ρύθμιση του νέου νόμου έχει ως αποδέκτες τα πολιτειακά δικαστήρια και τα διαιτητικά όργανα. Επιπλέον, προβλέπεται ότι οι ιδιωτικές συμβάσεις που στηρίζονται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε ξένο ή θρησκευτικό δίκαιο θα είναι εξ αυτού του λόγου άκυρες , εφόσον δεν διασφαλίζουν και στα δύο μέρη τα ίδια βασικά δικαιώματα που τους εγγυάται το ομοσπονδιακό δίκαιο των ΗΠΑ και το πολιτειακό δίκαιο του Κάνσας.

Την αντίθεσή της προς το νέο νόμο εξέφρασε και επισήμως η οργάνωση CAIR (Council on American-Islamic Relations), η οποία ισχυρίζεται ότι με το νέο νόμο στοχοποιείται συγκεκριμένα η Σαρία ως θρησκευτικός κώδικας ρύθμισης των σχέσεων και διαφορών μεταξύ Μουσουλμάνων των ΗΠΑ. Στο δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση κατηγόρησε την πολιτειακή κυβέρνηση για προσπάθεια περιθωριοποίησης της μουσουλμανικής κοινότητας στην Πολιτεία και δαιμονοποίησης του Ισλάμ.

Ο νόμος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2012. Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν την υπογραφή του Κυβερνήτη, ο νόμος είχε ψηφιστεί ομόφωνα από την Βουλή των Αντιπροσώπων της Πολιτείας. Παρόμοιου περιεχομένου νόμοι έχουν προωθηθεί και ψηφιστεί και σε άλλες αμερικανικές Πολιτείες, όπως στη Λουιζιάνα., την Οκλαχόμα, την Φλόριντα και το Τενεσί.