Κάνσας: Κατήργησαν νόμο λόγω έλλειψης χρημάτων για δίωξη των παραβατών!

0

Βήματα πίσω φαίνεται ότι έκανε η δικαιοσύνη στην αμερικανική πολιτεία του Κάνσας, όπου το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Topeka ανακάλεσε τις ρυθμίσεις δίωξης για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, διότι δεν είχε τους απαιτούμενους χρηματικούς πόρους για να την εφαρμόσει.

Κατά συνέπεια, αρκετές καταγγελίες έμειναν μετέωρες, προς έκπληξη και εξαγρίωση των θυμάτων.Η απόφαση λήφθηκε από τις τοπικές αρχές της πόλης την Τρίτη το βράδυ και αποτελεί ένδειξη των περίεργων καταστάσεων, που προκύπτουν σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας. Πριν την απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο της Topeka είχε έρθει σε σύγκρουση με τις αρχές της Περιφέρειας, η οποία -μην έχοντας κι η ίδια επαρκή χρηματοδότηση- μετέφερε την αρμοδιότητα της υπόθεσης στον τοπικό Εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας της Περιφέρειας Chad Taylor σταμάτησε να διενεργεί διαδικαστικές πράξεις για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας από τις αρχές του Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα σε περίπου τριάντα υποθέσεις είτε να μην έχουν ασκηθεί καθόλου διώξεις είτε να έχει απαγγελθεί κατηγορία χωρίς περαιτέρω πρόοδο της διαδικασίας. Παράλληλα απελευθερώθηκαν 23 κατηγορούμενοι που είχαν προφυλακιστεί για το αδίκημα της κακοποίησης και εκφοβισμού οικογενειακού μέλους, ενώ η εξουσία άσκησης και συνέχισης των διώξεων μεταφέρθηκε στην πόλη Topeka, αν και οι τοπικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν διαθέτουν ούτε το προσωπικό ούτε τις κτιριακές εγκαταστάσεις για την οργάνωση κατάλληλων δικών.

Ο εισαγγελέας δικαιολόγησε την ενέργειά του επικαλούμενος περικοπή χρηματοδότησης του περιφερειακού γραφείου κατά 350.000 δολάρια, ώστε θα ήταν αδύνατη η συνέχιση της εργασίας του γραφείου χωρίς να μειωθεί το προσωπικό. «Περικοπή χρηματοδότησης συνεπάγεται αναγκαστικά περικοπή θέσεων εργασίας», τόνισε ο Taylor.Η κίνηση αποδοκιμάστηκε από την ΜΚΟ “Ένωση της Πολιτείας του Κάνσας κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας”, εκπρόσωπος της οποίας σχολίασε: «Πρόκειται για ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν απροστάτευτα θύματα στην πολιτεία, διότι δεν επαρκούν οι πόροι του δικαιοδοτικού συστήματος».Οι πολύωρες διαμαρτυρίες θυμάτων και ακτιβιστών έξω από τα γραφεία της Εισαγγελίας και η γενική κατακραυγή ανάγκασαν τελικά τον Taylor να συναντηθεί χθες το απόγευμα με τον Εισαγγελέα της πόλης Topeka, για να βρεθεί μία λύση.

Ο Taylor δήλωσε απογοητευμένος με την στάση των τοπικών αρχών και την απροθυμία τους να μεταρρυθμίσουν τον δημοτικό προϋπολογισμό για να συμπεριλάβουν το κόστος των παραπάνω διώξεων. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε επαναφορά των υποθέσεων στον περιφερειακό εισαγγελέα, ο Taylor όμως προειδοποίησε ότι η διαδικασία θα κινηθεί πιο αργά λόγω της έλλειψης πόρων. Από την πλευρά της, η Σύμβουλος Διαχείρισης Οικονομικών της πόλης δεσμεύτηκε να ξεκινήσει καμπάνια πίεσης για την εξασφάλιση πρόσθετης κρατική χρηματοδότησης του εισαγγελικού γραφείου.

Σχόλια