Κατά της Bank of America προσέφυγε η Αμερικανική Κυβέρνηση για 1δισ. δολάρια

0

Ένα δισεκατομμύριο δολάρια ζητά από την Bank of America η αμερικανική κυβέρνηση, με αγωγή που κατέθεσε κατά αυτής για αλόγιστη χρήση δανείων, από τα οποία επήλθε ζημία των κρατικών πόρων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγορεί την συγκεκριμένη τράπεζα ότι στα πλαίσια του προγράμματος χορήγησης στεγαστικών δανείων με γρήγορες διαδικασίες, «Τhe Hustle», προχώρησε στις εγκρίσεις αιτήσεων αφερέγγυων δανειοληπτών, χωρίς να έχει προβεί πρώτα στους απαραίτητους ελέγχους. Το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόστηκε πρώτα από την Countrywide Financial, έναν χρηματοπιστωτικό οργανισμό χορήγησης στεγαστικών δανείων, ο οποίος αργότερα εξαγοράστηκε από την Bank of America.

Τα δάνεια που είχαν αναληφθεί από την απορροφηθείσα εταιρεία εξαγοράστηκαν στη συνέχεια από τις επιχορηγούμενες με κρατικά κονδύλια οντότητες Freddie Mac και Fannie Mae, οι οποίες και υπέστησαν μεγάλες ζημίες όταν αυτά δεν αποπληρώθηκαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση στρέφεται κατά τράπεζας για αλόγιστη χορήγηση δανείων, τα οποία πωλήθηκαν στη συνέχεια σε κρατικούς οργανισμούς ως υγιή. Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του κράτους, Preet Bharara, «μέσω της παρούσας αγωγής αποστέλλεται άμεσο μήνυμα στις Τράπεζες ότι δεν θα γίνουν ανεκτές απερίσκεπτες πρακτικές χορήγησης δανείων», οι οποίες, άλλωστε, έχουν ως επακόλουθο την ζημία των φορολογουμένων πολιτών.

Κατά της Bank of America προσέφυγε η Αμερικανική Κυβέρνηση για 1δισ. δολάρια