Κατά του Ευρωσυντάγματος τάχθηκε το 55% των Γάλλων

0

Με ποσοστό 55% υπέρ του «όχι» οι Γάλλοι τάχθηκαν κατά του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στο χθεσινό δημοψήφισμα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών, στις κάλπες προσήλθε για να ψηφίσει το 70% των σαράντα δύο εκατομμυρίων του εκλογικού σώματος, ποσοστό συμμετοχής που θεωρείται ρεκόρ για τη Γαλλία. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, διαδραμάτισε η ψήφος των αναποφάσιστων.

Η καθαρή απόρριψη είναι μια «δοκιμασία» για τη Γαλλία και μια «πραγματική απογοήτευση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ η υπουργός Άμυνας, Μισέλ Αλιό Μαρί απέδωσε στους πολλούς φόβους των Γάλλων το αποτέλεσμα και μίλησε για «ήττα της Ευρώπης».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε τη λύπη του για την ψήφο ενός λαού, του οποίου η χώρα αποτελεί εδώ και πενήντα χρόνια μία από τις κινητήριες δυνάμεις της ΕΕ. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η κρίση των Γάλλων αξίζει όλου μας του σεβασμού και θα πρέπει να ενσκήψουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, ώστε να αναλύσουμε τα αποτελέσματα του συνόλου των διαδικασιών επικυρώσεων σε όλες τις χώρες.

Σχόλια