Κατάθεση υπομνήματος σε μορφή κόμικ

0

Ο Bob Kohn με δηλώσεις του στο Bloοmberg και στους New York Times, διευκρίνισε ότι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτή την ασυνήθιστη μορφή για το δικόγραφό του κατόπιν σύστασης δικαστή του Μανχάταν για μείωση του αριθμού των σελίδων σε πέντε.

Κατέληξε έτσι στην ιδέα να χρησιμοποιήσει εικόνες και γραφικά που μπορούν να αποτυπώσουν χιλιάδες λέξεις. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το εν λόγω πεντασέλιδο κόμικ ως μια νουβέλα με γραφικά και δηλώνει ότι τηρεί πλήρως τους κανόνες του δικαστηρίου σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες ενός εγγράφου (μέγεθος γραμματοσειράς, περιθώρια σελίδας κλπ.). Εξάλλου, τη διαμόρφωση επιμελήθηκε η κόρη του Kohn, Katie, η οποία κάνει το διδακτορικό της στη μελέτη του κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση ξεκίνησε τον Απρίλιο όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών άσκησε αγωγή κατά της εταιρείας Apple και πέντε εκδοτικών οίκων, με αφορμή τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές της ιστοσελίδας Amazon.com για την αγορά ηλεκτρονικών βιβλίων. Το Υπουργείο θεωρούσε ότι υπήρχε μια μυστική συμφωνία για τον καθορισμό της τελικής τιμής, με τους υποστηρικτές να ισχυρίζονται ότι οι χαμηλές τιμές του Amazon σκοτώνουν τον ανταγωνισμό και συμβάλλουν ώστε να κερδίζει έδαφος στην αγορά.

Στο ιδιότυπο αυτό δικόγραφο γίνεται μια προσπάθεια να εξηγηθεί γιατί η προσφορά και η ζήτηση δε λειτουργούν φυσιολογικά στο χώρο του ηλεκτρονικού βιβλίου. Με βάση το Publishers Weekly, η απεικόνιση και η απόδοση του νομικού λόγου σε γλώσσα κατάλληλη για ένα κόμικ θεωρούνται εξαιρετική επιλογή καθώς δεν πρόκειται πλέον για ένα ασαφές δικόγραφο αλλά με αυτό τον τρόπο καθίσταται προσιτό και κατανοητό στο μέσο πολίτη, ο οποίος δε διαθέτει τις νομικές γνώσεις που απαιτούνται για να διαβάσει κανείς ένα τυπικό υπόμνημα.

Κατάθεση υπομνήματος σε μορφή κόμικ

Σχόλια