Καταψηφίστηκε από την Αλβανική βουλή το νομοσχέδιο για την επιστροφή των περιουσιών

0

Καταψηφίστηκε από την ολομέλεια της αλβανικής Βουλής το νομοσχέδιο για την επιστροφή στους δικαιούχους των περιουσιών που είχαν κρατικοποιηθεί ή δημευθεί επί κομμουνιστικού καθεστώτος, και το οποίο εισηγήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, “”Μπάλι Κόμπεταρ”” και Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Φατμίρ Μεντίου, κάλεσε τους βουλευτές να το υπερψηφίσουν, τονίζοντας ότι “”η επιστροφή 100% των περιουσιών στους δικαιούχους αποτελεί την καλύτερη και οριστική λύση του πολυσυζητημένου επί 14 συνεχή χρόνια αυτού θέματος στην Αλβανία””.

Το νομοσχέδιο το οποίο στηρίζουν οι πρώην ιδιοκτήτες, απορρίφθηκε με 53 ψήφους κατά, 22 υπέρ και 18 αποχές. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ο βουλευτές των μικρών δεξιών κομμάτων, το καταψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης απείχαν.

Το νομοσχέδιο για την επιστροφή των περιουσιών που προετοίμασε η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΟΑΣΕ θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη.