Καταψηφίστηκε το νομοσχέδιο Ομπάμα για την εργασία

0

Παρά την εξαντλητική καμπάνια των Δημοκρατικών υπέρ του νομοσχεδίου πριν την ψηφοφορία, το νομοσχέδιο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 60 ψήφους.Ενώ αρχικά οι ψήφοι ήταν 51 προς 48, ο Harry Reid, αρχηγός της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, άλλαξε την ψήφο του προκειμένου να έχει το δικαίωμα να προκαλέσει νέα ψηφοφορία για το ίδιο θέμα, διαμορφώνοντας έτσι το τελικό αποτέλεσμα σε 50 προς 49.Πέρα από την αρνητική ή θετική αξιολόγηση των επιμέρους ρυθμίσεών του, το νομοσχέδιο θεωρούνταν από διάφορους φορείς μία ικανοποιητική, τουλάχιστον, μερική λύση στην εκτόξευση της ανεργίας ως απόρροια της οικονομικής κρίσης.

Απογοητευμένοι υποστηρικτές του Jobs Bill δεν στρέφονται μόνο κατά των Ρεπουμπλικάνων που απέρριψαν το νομοσχέδιο χωρίς να διαθέτουν αντιπρόταση, αλλά και κατά δύο Δημοκρατικών που λιποτάκτησαν, συμβάλλοντας στην αποτυχία συγκέντρωσης επαρκών ψήφων. Για τους Ρεπουμπλικανούς η απόρριψη του νομοσχεδίου ήταν συνειδητή κομματική επιλογή, καθώς τους είναι ιδεολογικά ανεπίτρεπτο να δεχθούν τον κρατικό σχεδιασμό της δημιουργίας περισσότερων θέσεων εργασίας με χρήματα που προέρχονται από την αυστηρότερη φορολόγηση των πλουσιότερων κοινωνικών στρωμάτων. Από την άλλη, οι δύο Δημοκρατικοί που αποστασιοποιήθηκαν από τη θέση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, αρνήθηκαν ότι λειτούργησαν με κίνητρο την πολιτική αυτοπροστασία έναντι των επερχόμενων εκλογών. «Οι καλές νομοθεσίες δημιουργούν την καλή πολιτική. Και αυτή εδώ δεν ήταν μια καλή νομοθεσία», εξήγησε ένας εκ των δύο Γερουσιαστών.Μολονότι το νομοσχέδιο απορρίφθηκε, οι Δημοκρατικοί φαίνονται αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το στρατηγικό τους σχεδιασμό για την έξοδο της χώρας από την κρίση με όχημα το πλάνο ανάπτυξης και εργασίας που εκπόνησαν.

Γι’ αυτό το λόγο, πρόκειται να κατατμήσουν το νομοσχέδιο σε μικρότερα κείμενα-προτάσεις, κάπως τροποποιημένα, ώστε να αντιμετωπιστούν ευνοϊκότερα. «Η αποψινή ψηφοφορία δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση το τέλος της μάχης. Διότι με τόσους Αμερικανούς πολίτες να είναι άνεργοι και τόσες οικογένειες να ταλαιπωρούνται δεν μπορούμε να δεχθούμε αρνητική απάντηση», σχολίασε ο Ομπάμα στο τέλος της ψηφοφορίας.Πέρα από τα ζητήματα, στα οποία οι θέσεις Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικανών είναι εξ ορισμού αντιδιαμετρικές –όπως στην εύρεση καταλληλότερου τρόπου ανάπτυξης, στη σχέση επιχειρήσεων και κράτους, στην περικοπή δαπανών κλπ.- υπάρχουν και ρυθμίσεις στις οποίες συμφωνούν. Σε αυτά τα σημεία τομής και στη βούληση της αντιπολίτευσης να δεχτεί μέρη του νομοσχεδίου ως είναι και τα λοιπά τροποποιημένα, ποντάρει πλέον η κυβέρνηση, που έχει αντιληφθεί ότι θα χρειαστεί στήριξη των Συντηρητικών για να περάσει τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις.

Ευοίωνη ήταν η δήλωση του Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή John Boehner μετά την ψηφοφορία: «Τώρα είναι η ώρα για τα δύο κόμματα να συνεργαστούν και να βρουν από κοινού μία λύση για το σημαντικότερο ζήτημα που μας απασχολεί, πώς δηλαδή θα κινητοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα, ώστε απασχόληση και ανάπτυξη να ακολουθήσουν ανοδική πορεία προς όφελος όλων».Η κατάθεση επιμέρους προτάσεων του νομοσχεδίου για ψήφιση από τους Δημοκρατικούς αναμένεται να γίνει όσο πιο σύντομα γίνεται, ενδεχομένως και στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Σχόλια