Καταδικάστηκαν δύο Σερβοβόσνιοι για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

0

Δύο Σερβοβόσνιοι, πρώην αξιωματικοί του στρατού καταδικάστηκαν την Δευτέρα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 7.000 Μουσουλμάνους. Πρόκειται για τον Βιντόγε Μπλακόγεβιτς, ο οποίος καταδικάστηκε σε 18ετή κάθειρξη, και τον Ντράγκαν Γιόκιτς, στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη εννέα ετών.

Το Δικαστήριο έχει ήδη αναγνωρίσει πως η σφαγή της Σρεμπρένιτσα συνιστά νομικά γενοκτονία, ενώ στην χτεσινή του απόφαση αναφέρεται πως το έγκλημα αυτό αποτελεί μία από τις πιο μαύρες ημέρες της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.

Ο Μπλαγκόγεβιτς τελούσε υπό τις εντολές του Σερβοβόσνιου στρατηγού Ράντισλαβ Κρστιτς, ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο ήταν ο πρώτος που κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε από το ΔΠΔ σε 35ετή κάθειρξη για την γενοκτονία.

Άλλοι έξι άνθρωποι καταζητούνται για τη σφαγή, μεταξύ των οποίων ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς και ο Σερβοβόσνιος πολιτικός ηγέτης κατά τη διάρκεια του πολέμου Ράντοβαν Κάραντζιτς.

Σχόλια