Καταδικάστηκε Πακιστανός, ύποπτος για τοποθέτηση βόμβας στη Ν. Υόρκη

0

Ο Πακιστανός, Σαχαουάρ Ματίν Σιράτζ, 23 ετών, βρέθηκε ένοχος της κατηγορίας ότι συνωμότησε προκειμένου να τοποθετήσει και να πυροδοτήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε σταθμό των μέσων μαζικής μεταφοράς της Νέας Υόρκης και άλλα αδικήματα από δικαστήριο του Μπρούκλυν.

Στην διάρκεια της δίκης η υπεράσπιση υποστήριξε ότι ο Σιράτζ παγιδεύτηκε από έναν πληροφοριοδότη της αστυνομίας με την διπλάσια ηλικία, τον Αιγύπτιο Οσάμα Ελνταγούντυ, 50 ετών, ο οποίος συνάντησε τον 24χρονο σε ένα ισλαμικό βιβλιοπωλείο ενώ παρακολουθούσε μυστικά τις δραστηριότητες μουσουλμάνων για λογαριασμό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Στην δίκη, οι εισαγγελείς παρουσίασαν ως πειστήρια μαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών στις οποίες ο νεαρότερος συζητά τα σχέδιά του να τοποθετήσει βόμβα στον σταθμό Χέραλντ Σκουέαρ του υπογείου σιδηροδρόμου, στο Μανχάταν.

Ο δικηγόρος που υπερασπίσθηκε τον Σιράτζ, Μάρτιν Στόλαρ, υποστήριξε ότι ο πελάτης του δεν ήταν ιδιαίτερα ευφυής και έγινε εύκολα θύμα χειραγώγησης από τον Ελνταγούντυ. Η υπεράσπιση διατύπωσε επιφυλάξεις για τις νέες εξουσίες που παραχωρήθηκαν στην αστυνομία μετά το αίτημά της για αύξηση της παρακολούθησης των δραστηριοτήτων σε τζαμιά όπου εκτιμά ότι μπορεί να βρίσκουν καταφύγιο Ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Ο Ελνταγούντυ κατέθεσε ότι το 2003 και το 2004 ήταν “”τα μάτια και τα αυτιά”” της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και ότι πληρώθηκε πάνω από 100.000 δολάρια για να αναφέρει τις καθημερινές δραστηριότητες σε τζαμιά, περιλαμβανομένων και των προσευχών.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Σιράτζ σκόπευε να πραγματοποιήσει την ενέργεια λόγω των εξτρεμιστικών του απόψεων. Οι κατηγορίες που του απήγγειλαν ενισχύθηκαν από την κατάθεση ενός ακόμη συνωμότη, που παραδέχθηκε την ενοχή του για την υπόθεση, και την κατάθεση ενός μυστικού αστυνομικού ο οποίος είπε πως ο Σιράτζ υποστήριζε ανοικτά τον ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν.

Σχόλια