Καταδικαστικές αποφάσεις για την Τουρκία από το ΕΔΑΔ

0

Σε καταβολή αποζημίωσης συνολικά 35.710 ευρώ καταδικάστηκε η Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τρεις προσφυγές τις οποίες εκδίκασε.

Η πρώτη προσφυγή αφορούσε τη δολοφονία από αστυνομικούς του Σεμσετίν Γκεζιτζί κατά τη διάρκεια εισβολής σε σπίτι πολίτη ο οποίος εθεωρείτο μέλος του ΡΚΚ. Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι στην περίπτωση αυτή παραβιάστηκαν διάφορα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καταδίκασε την Τουρκία σε καταβολή αποζημίωσης 18.000 ευρώ στον αδελφό του δολοφονηθέντος Μπεσίρ Γκεζιτζί.

Τη δεύτερη προσφυγή είχε καταθέσει ο Νετζατί Τανιγιάν, εκδότης της εφημερίδας «Γενί Πολιτικά», η οποία είχε κυκλοφορήσει 126 ημέρες το 1990 και στο διάστημα αυτό τα φύλλα της κατασχέθηκαν 117 φορές. Η υπόθεση έληξε στο ΕΔΑΔ με φιλικό διακανονισμό και η Τουρκία δέχτηκε να καταβάλει στον Τανιγιάν το ποσό των 7.710 ευρώ για τη ζημία που υπέστη καθώς και για τα δικαστικά έξοδα.

Την τρίτη προσφυγή είχε καταθέσει η Χασενέ Τούρκογλου για την εξαφάνιση του συζύγου της Ταλάτ Τούρκογλου. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για την απαγωγή του Τούρκογλου από τις δυνάμεις ασφαλείας το ΕΔΑΔ έκρινε ότι το κράτος δεν διερεύνησε επαρκώς την εξαφάνισή του και καταδίκασε την Τουρκία σε καταβολή ηθικής αποζημίωσης 10.000 ευρώ.

Σχόλια