Καταδίκη αντικαθεστωτικού στη Ρωσία

0

Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε στις 30 Δεκεμβρίου τον ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι για υπεξαίρεση, σε ποινή 3,5 ετών με αναστολή, ενώ διέταξε και τον κατ ‘οίκον περιορισμό του μέχρι την εκτέλεση της ποινής. Στην ίδια ποινή καταδικάστηκε και ο αδελφός του. Η ποινή επρόκειτο να δημοσιευθεί στις 15 Ιανουαρίου, αλλά μετατέθηκε η έκδοση της απόφασης, διότι εκείνη την ημέρα περίπου 17.000 άτομα -υποστηρικτές του Ναβάλνι – έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση πολιτικής διαμαρτυρίας.

Ο αντικαθεστωτικός Ναβάλνι καταδικάστηκε για την υπεξαίρεση μισού εκατομμυρίου δολαρίων από διάφορες εταιρείες, την οποία φέρεται να διέπραξε μεταξύ του 2008 και του 2012, αλλά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία υποστήριξε ότι οι καταδικαστικές αποφάσεις φαίνεται να έχουν μάλλον πολιτικά κίνητρα.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της ΕΕ καταγγέλλεται ότι οι κατηγορίες δεν είναι τεκμηριωμένες, ενώ καταγγέλλεται και η απαγόρευση της εισόδου ανεξάρτητων διεθνών παρατηρητών στην αίθουσα του δικαστηρίου για την απαγγελία της απόφασης. Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει τη σημασία της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων απαλλαγμένων από πολιτικές παρεμβάσεις, αμερόληπτων, και σε πλήρη συμμόρφωση με το κράτος δικαίου. Τέλος, καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε αυτοσυγκράτηση ενόψει των προγραμματισμένων διαμαρτυριών στη Μόσχα.

Άλλωστε, η συγκεκριμένη δίωξη δεν είναι η μοναδική κατά του αντιπάλου του Πούτιν, καθώς τον περασμένο Απρίλιο είχε καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ τον Νοέμβριο διατάχθηκε η κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων.

 

Σχόλια