Καταδίκη βουλευτού για προπαγάνδα υπέρ των Κούρδων αυτονομιστών

0

Δικαστήριο της Τουρκίας καταδίκασε σε 18μηνη φυλάκιση τη βουλευτή Αϊζέλ Τουγκλούκ για παράνομη άσκηση προπαγάνδας υπέρ των Κούρδων αυτονομιστών.

Η Αϊζέλ Τουγκλούκ, στέλεχος του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) καταδικάστηκε επειδή, σε μία συγκέντρωση το 2006, είπε ότι τα μέλη του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) είναι «για κάποιους ήρωες» και αρνήθηκε να τους αποκαλέσει τρομοκράτες.

Το δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία έκρινε ότι η Τουγκλούκ παραβίασε την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας.

Η βουλευτής, η οποία λόγω της ιδιότητάς της τυγχάνει ασυλίας, αντιμετωπίζει τουλάχιστον άλλες έξι κατηγορίες που αναφέρονται σε παρόμοια σχόλια.

Ο δικηγόρος της Φετχί Γκουμούς δήλωσε ότι η πελάτισσά του θα εφεσιβάλει την απόφαση αλλά σε περίπτωση που χάσει την έφεση, το κοινοβούλιο μπορεί να προχωρήσει στην άρση της βουλευτικής της ασυλίας και τότε είναι πιθανό να εκτίσει την ποινή.

Το DTP είναι το πρώτο φιλοκουρδικό κόμμα που εκπροσωπείται στην τουρκική εθνοσυνέλευση τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Σχόλια