Καταδίκη για προπαγάνδα υπέρ του Οτσαλάν

0

Δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, καταδίκασε την κουρδικής καταγωγής πρώην βουλευτή Λεϊλά Ζάνα σε δύο χρόνια φυλάκιση, επειδή υποστήριξε τον φυλακισμένο αρχηγό των κούρδων ανταρτών, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Η απόφαση βασίστηκε σε άρθρο του ποινικού κώδικα που τιμωρεί «την προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης». Οι δικηγόροι της Λεϊλά Ζάνα ανακοίνωσαν ότι θα εφεσιβάλλουν την απόφαση.
Η πρώην βουλευτής καταδικάσθηκε για ομιλία που είχε εκφωνήσει το Μάρτιο του 2007 στη διάρκεια μιας κουρδικής γιορτής στο Ντιγάρμπακιρ.
Είχε τότε αναφέρει τον Οτσαλάν μεταξύ των κούρδων ηγετών, μαζί με τον ιρακινό πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρο της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν. Είχε χαρακτηριστικά δηλώσει «όλοι τους έχουν μια θέση στην καρδιά και το μυαλό των Κούρδων».
Η Ζάνα, η οποία είχε τιμηθεί το 1995 με το βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει ήδη εκτίσει δέκα χρόνια κάθειρξης (1994-2004) μαζί με τρεις άλλους κούρδους πρώην βουλευτές για σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Σχόλια