Καταδίκη Κινέζου διαδηλωτή κατά των απαλλοτριώσεων ενόψει των Ολυμπιακών του 2008

0

Ο 49χρονος Κινέζος Je Guozhu καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών επειδή ήθελε να διοργανώσει διαδήλωση 10.000 ατόμων στο Πεκίνο εναντίον των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που πραγματοποιούνται στην κινεζική πρωτεύουσα και έχει ως συνέπεια την έξωση πολλών κατοίκων από τα σπίτια τους. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο καθώς επιδίωκε μέσω της διαδήλωσης την πρόκληση επεισοδίων.

Ο Ye είχε συλληφθεί τον Αύγουστο, όταν είχε διαμαρτυρηθεί με αυτό τον τρόπο στο γκρέμισμα του σπιτιού του όπου ζούσε με την οικογένειά του προκειμένου να κατασκευαστεί νέο κτίριο. Οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στο Πεκίνο έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η κυβέρνηση της χώρας θέλει να αντικαταστήσει τα παλαιά κτίρια με νέες σύγχρονες κατασκευές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.

Είνια χαρακτηριστικό ότι ο αδελφός του Ye έχει επίσης καταδικαστεί στο παρελθόν σε δύο χρόνια φυλάκιση, επειδή προσπάθησε να αυτοκτονήσει πέφτοντας σε ποτάμι κοντά στην πλατεία Tiananmen διαμαρτυρόμενος για την αναγκαστική εκδίωξή του από το σπίτι του.

Σχόλια