Καταδίκη Κούρδου δημάρχου για δηλώσεις του

0

Τοπικό δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ καταδίκασε τον δήμαρχο της πόλης για τη στάση του στη διάρκεια των αιματηρών ταραχών που σημειώθηκαν πριν από δύο χρόνια.

Ο Οσμάν Μπαϊντεμίρ καταδικάσθηκε αρχικά σε 50 ημέρες φυλάκιση βάσει ενός άρθρου του ποινικού κώδικα περί «υπεράσπισης εγκλήματος και εγκληματία» και μετά η ποινή του μετατράπηκε σε πρόστιμο 1.500 τουρκικών λιρών (714 ευρώ).

Ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της νοτιοανατολικής Τουρκίας με κυρίως κουρδικό πληθυσμό είχε χαιρετίσει το «θάρρος» νεαρών Κούρδων που είχαν εξεγερθεί και τους οποίους προσπαθούσε να επαναφέρει στην τάξη ώστε να βάλει τέλος στις βιαιότητες που ξέσπασαν μετά την κηδεία ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) οι οποίοι είχαν σκοτωθεί από το στρατό.

Ο Μπαϊντεμίρ είχε δηλώσει επίσης πως συμμερίζεται τον πόνο των διαδηλωτών για το θάνατο των ανταρτών.

Οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν το PKK ότι ενορχήστρωσε τις ταραχές, οι οποίες ξεκίνησαν στο Ντιγιάρμπακιρ το Μάρτιο του 2006 και επεκτάθηκαν σε άλλες πόλεις της περιοχής και στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας συνολικά 16 νεκρούς.

Ο Μπαϊντεμίρ είναι μέλος του Κόμματος για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP), του κύριου φιλοκουρδικού σχηματισμού της χώρας, για το οποίο συχνά εκφράζονται υποψίες ότι υποστηρίζει το PKK.

Σχόλια