Καταδίκη πέντε Κροατών αστυνομικών από Δικαστήριο του Ζάγκρεμπ

0

Η Κροατία διακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας το 1991, οπότε και ξεκίνησε ο πόλεμος εναντίον όσων αντιτίθονταν στην απόσχιση του συγκεκριμένου κράτους, μεταξύ των οποίων και σερβικές εθνοτικές μειονότητες.

Κατά την διάρκεια του τετραετούς πολέμου, που έληξε με νίκη των Κροατών, πολλοί Σέρβοι κρατήθηκαν αιχμάλωτοι στην πρώην πολεμική βάση πυραύλων του Kerestinec, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες, υπέστησαν σωρεία βασανισμών από Κροάτες. Δέκα επτά χρόνια αργότερα, ο Δικαστής Marijan Garac καταδίκασε τον διοικητή της βάσης του Kerestinec και τέσσερις ακόμα φύλακες, κρίνοντάς τους ενόχους για άσκηση σωματικών και ψυχικών βασανιστηρίων κατά Σέρβων κρατουμένων στο συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Η δίκη των κατηγορουμένων διήρκεσε συνολικά επτά μήνες, ενώ οι ποινές κυμάνθηκαν από 1 έως 3,5 χρόνια φυλάκιση. Τέλος, σημειώνεται ότι η Κροατία θα γίνει και επισήμως το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιούλιο του 2013, ωστόσο παραμένει υπό το στενό έλεγχο της Ένωσης, όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εκδίκαση εγκλημάτων πολέμου.