Καταδίκη Σέρβων αστυνομικών για σφαγή αμάχων στο Κόσοβο

0

Τέσσερις Σέρβοι απόστρατοι αστυνομικοί καταδικάστηκαν για τη σφαγή κατά τον πόλεμο του Κοσόβου 50 Αλβανών αμάχων, εκ των οποίων οι 48 ανήκαν στην ίδια οικογένεια, μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta.

«Κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων», δήλωσε ο δικαστής Βίνκα Μπεράχα Νικίτσεβιτς κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας σε δικαστήριο του Βελιγραδίου.

Ο Ραντόικο Ρεπάνοβιτς, πρώην διοικητής της αστυνομίας της πόλης Σούβα Ρέκα, στο κεντρικό Κόσοβο, όπου διαπράχθηκε το έγκλημα, και ο αστυνομικός της πόλης αυτής Σλάντιαν Κούκαριτς καταδικάστηκαν σε 20ετή κάθειρξη.

Ένας άλλος αστυνομικός της Σούβα Ρέκα, ο Μίροσλαβ Πέτκοβιτς, και ένα πρώην μέλος της σερβικής μυστικής αστυνομίας, ο Μίλοραντ Νίσαβιτς, καταδικάστηκαν αντίστοιχα σε 15ετή και 13ετή κάθειρξη.

Το δικαστήριο έκρινε τους κατηγορούμενους ενόχους για την εκτέλεση, στις 26 Μαρτίου του 1999, πολλών μελών της οικογένειας Μπερίσα την ώρα που αυτά βρίσκονταν στα σπίτια τους. Οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν στη συνέχεια τα άλλα μέλη της οικογένειας, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, και τους έκλεισαν σε μία πιτσαρία στην οποία έριξαν χειροβομβίδες.

Σχόλια