Καταδίκη της αστυνομίας του Βελγίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απεφάνθη ότι η αστυνομία του Βελγίου παραβίασε το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όταν διενήργησε έρευνα στο σπίτι και το γραφείο του Γερμανού δημοσιογράφου, Χανς Μάρτιν Τίλακ το 2004.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος είχε εκείνη την περίοδο δημοσιεύσει άρθρα, τα οποία κατήγγειλαν κρούσματα διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διαπίστωσε ότι οι έρευνες και οι κατασχέσεις της βελγικής αστυνομίας παραβίασαν το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης του Τίλακ διότι ο στόχος της ήταν η αποκάλυψη των πηγών του δημοσιογράφου.

Το 2004, ο Τίλακ έπειτα από έρευνα δημοσίευσε δύο άρθρα στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό «Στερν», στα οποία επικαλούμενος καλά πληροφορημένες και εμπιστευτικές πηγές από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ενέπλεκε σε υποθέσεις διαφθοράς και απάτης ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους.

Η OLAF διενήργησε έρευνα, καθώς είχε βάσιμες υποψίες ότι ο Τίλακ δωροδόκησε αξιωματούχους της ΕΕ για να αποσπάσει πληροφορίες.

Ακολούθησαν οι έρευνες και οι κατασχέσεις από την πλευρά της αστυνομίας του Βελγίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις κατάσχεσαν δύο κιβώτια με έγγραφα, δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τέσσερα κινητά τηλέφωνα.

Το δικαστήριο ζήτησε από το Βέλγιο να καταβάλει αποζημίωση 10.000 στον Τίλακ και 30.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος αρνείται ότι δωροδόκησε αξιωματούχους της ΕΕ.

Σχόλια