Καταδίκη της BP για τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα των ΗΠΑ

0

Ένοχη κρίθηκε από τα αμερικανικά δικαστήρια η πετρελαϊκή BP για «σοβαρή αμέλεια» η οποία οδήγησε το 2010 σε έκρηξη στον Κόλπο του Μεξικού, προκαλώντας τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία.

Συνολικά το δυστύχημα έχε κοστίσει μέχρι στιγμής στην εταιρεία 42 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς έχει ήδη συμφωνήσει να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, ο βρετανικός πετρελαϊκός όμιλος ενδέχεται να καταδικαστεί από αστικά δικαστήρια να καταβάλει αποζημιώσεις το ύψος των οποίων μπορεί να φτάσει τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτίμησε ο δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Ορλεάνης, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού ήταν αποτέλεσμα της «σοβαρής αμέλειας» της BP.

Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη στην πετρελαϊκή εξέδρα Deepwater Horizon προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων και την διαρροή 4,9 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού επί 87 ημέρες.

Ειδικότερα, ο δικαστής Καρλ Μπάρμπιερ έκρινε ότι η BP ευθύνεται για το δυστύχημα κατά 67%, η εταιρεία Transocean που διαχειριζόταν την πετρελαϊκή εξέδρα κατά 30% και η Halliburton που κατασκεύασε τα φρεάτια κατά 3%.

Από την άλλη πλευρά, αντιπρόσωποι της ΒΡ, επέκριναν την απόφαση του δικαστηρίου και ανακοίνωσαν ότι η εταιρία πρόκειται να την εφεσιβάλει.
“Η BP αμφισβητεί έντονα τη σημερινή απόφαση» και θα ασκήσει αμέσως έφεση”αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή.

 

Σχόλια