Καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο

0

Καταδίκη της Ελλάδας αποφάσισε με δύο αποφάσεις του, το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξαιτίας των απαράδεκτων και απάνθρωπων συνθηκών κράτησης αιτούντων άσυλο και πολιτικών προσφύγων. Μάλιστα το Ευρωπαικό Δικαστήριο επιδίκασε και αποζημιώσεις στους δικαιωθέντες.

Η πρώτη περίπτωση, ήταν η περίπτωση ενός ιαρανού υπηκόου και δημοσιογράφου ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ιράν το 2010 μετά τη σύλληψη και τον βασανισμό του από τις Αρχές και έφτασε μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Οι ελληνικές αρχές τον συνέλαβαν και λίγο αργότερα απελάθηκε στην Τουρκία, ενώ όσο βρισκόταν σε αναμονή της απέλασής του, υποχρεώθηκε να παραμείνει κρατούμενος σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης της Ελλάδος. Τελικά, οι ελληνικές αρχές απόρριψαν την αίτησή του για χορήγηση πολιτικού ασύλου ενώ δεν μπόρεσε να είναι παρών στη διαδικασία εκδίκασης της σχετικής προσφυγής του ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, διότι ζούσε ήδη στην Αγγλία ως σπουδαστής. Δικαιώθηκε όμως απο το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου προσέφυγε διαμαρτυρόμενος ότι οι συνθήκες κράτησής του ήταν απάνθρωπες και εξευτελιστικές και ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα μιας αποτελεσματικής προσφυγής. Το Δικαστήριο τον δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα και υποχρεώνοντας την να καταβάλει στον Ιρανό πολιτικό πρόσφυγα 8.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την περίπτωση 12 προσφύγων που εγκατέλειψαν τις χώρες τους, σε άγνωστες ημερομηνίες. Εφτασαν στην Ελλάδα το 2009 ζητώντας πολιτικό άσυλο αλλά οι ελληνικές αρχές χορήγησαν το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα μόνον σε έναν από αυτούς. Οι υπόλοιποι κρατήθηκαν, για αρκετούς μήνες, σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης, έως ότου απελαθούν στις χώρες τους ή στην Τουρκία.

Κατέφυγαν στο Δικαστήριο, διαμαρτυρόμενοι ότι οι συνθήκες κράτησης τους ήταν απαράδεκτες λόγω της παντελούς έλλειψης υγιεινής στα κελιά τους και της απαγόρευσης προαυλισμού καθώς και για τη παράνομη κράτησή τους. Το Δικαστήριο δικαίωσε τις 12 προσφυγές και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύει την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση υποχρεώνοντας την να καταβάλει στους προσφεύγοντες, από 5.000 – 10.000 ευρώ στον καθένα για ηθική βλάβη και 2.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.
 

Σχόλια