Καταδίκη της FYROM από το ΕΔΔΑ για παράνομη κράτηση άνδρα από την CIA

0

Το δικαστήριο έκρινε ότι το κράτος παραβίασε τις διατάξεις της ΕΣΔΑ που απαγορεύουν τα βασανιστήρια και την εξευτελιστική μεταχείριση στο πλαίσιο της υπόθεσης “El-Masri v. the former Yugoslav Republic of Macedonia”.

Η υπόθεση αφορούσε την παράνομη κράτηση του Γερμανολιβανέζου Khaled al-Masri , ο οποίος συνελήφθη από την CIA και υπέστη κακομεταχείριση για 23 ημέρες, στο πλαίσιο ανακρίσεων σε ένα ξενοδοχείο των Σκοπίων. Στη συνέχεια η CIA τον μετέφερε σε μυστικό κέντρο κράτησης στο Αφγανιστάν, όπου και παρέμεινε για τέσσερις μήνες.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι το κράτος της FYROM παρέβη το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ περί απαγόρευσης των βασανιστηρίων, το άρθρο 5 με το οποίο διασφαλίζεται το δικαίωμα σε ελευθερία και προσωπική ασφάλεια, καθώς και το άρθρο 8 που αφορά στο δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής. Υπέρ του προσφεύγοντος al-Masri παρενέβησαν η Διεθνής Αμνηστία, ο Επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλοι φορείς. Καταδικάζοντας την FYROM το ΕΔΔΑ όρισε ότι πρέπει να καταβληθούν στον προσφεύγοντα ως αποζημίωση 60.000 ευρώ.

Σχόλια