Καταδίκη της Τουρκίας από ΕΔΑΔ για κακομεταχείριση κρατουμένων

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε χθες την Τουρκία για απάνθρωπη συμπεριφορά εις βάρος δύο τούρκων κρατουμένων, οι οποίοι είχαν βασανιστεί κατά τη διάρκεια της κράτησης τους, ο ένας το 1994 και ο άλλος το 1996.

Πρόκειται για τον Αλί Ακούρτ, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για τρομοκρατικές ενέργειες στις 10 Φεβρουαρίου 1994, και για τον Αλί Χαϊντάρ Σαϊγκιλί, ο οποίος συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου 1996 ως ύποπτος για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση.

Οι δύο Τούρκοι, ηλικίας 35 και 23 ετών αντίστοιχα, την εποχή της σύλληψής τους κατήγγειλαν ότι υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ και άλλα βασανιστήρια, μεταξύ των οποίων η σύνθλιψη των γεννητικών οργάνων και το λεγόμενο «παλαιστινιακό κρέμασμα», κατά το οποίο ο βασανιζόμενος κρεμιέται δεμένος πισθάγκωνα.

Στην απόφασή τους, οι δικαστές του Στρασβούργου κρίνουν ότι και στις δύο περιπτώσεις αποδείχθηκε από ιατρικές γνωματεύσεις η απάνθρωπη συμπεριφορά εις βάρος των δύο κρατουμένων, για την οποία είναι υπεύθυνο το τουρκικό κράτος.

Το δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 15.000 ευρώ στον Ακούρτ για ηθική βλάβη, συν 3.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα, και στον Σαϊγκιλί 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη, συν 285 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Σχόλια