Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ

0

Αποζημίωση θα υποχρεωθεί να καταβάλει η Τουρκία σε δύο γυναίκες, των οποίων ο σύζυγος και ο αδελφός σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στο σπίτι της οικογένειας, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου.
Η υπόθεση αφορά τους δολοφονηθέντες Μουράτ Μπεκτά και Ερντίντς Αρσλάν, που έπεσαν νεκροί από σφαίρες της αστυνομίας, το 1999, κατά τη διάρκεια ευρείας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο κτίριο όπου διέμεναν.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι στοιχειοθετείται παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή σε βάρος των θυμάτων.
Ίδια στάση τήρησε το Δικαστήριο και κατά την εκδίκαση προσφυγής δεκαέξι συγγενών του 42χρονου Οζκάν Γιλμάζ, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς, που ακολούθως τον πυροβόλησαν στο κεφάλι στις 24 Σεπτέμβρη του 2000.
Το τουρκικό κράτος, που εκτελώντας την απόφαση θα πρέπει να καταβάλει ποσό που θα ξεπερνά συνολικά τις 100 χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων, δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν προτίθεται να ασκήσει έφεση.

Σχόλια