Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ για λογοκρισία σε έξι εφημερίδες

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε χθες την Τουρκία για την επιβολή λογοκρισίας σε έξι εφημερίδες και τη θέσπιση κυρώσεων σε βάρος 20 δημοσιογράφων με αφορμή άρθρα τους την περίοδο 2001-2007, τα οποία θεωρήθηκαν επικριτικά για την κυβέρνηση.
Η απόφαση αφορά δύο υποθέσεις. Στην πρώτη, οι τουρκικές αρχές είχαν επιβάλει κυρώσεις σε 19 δημοσιογράφους για άρθρα τους που δημοσιεύθηκαν σε 5 εφημερίδες, τις οποίες στη συνέχεια έκλεισαν, κατηγορώντας τις ως «όργανα προπαγάνδας μίας παράνομης τρομοκρατικής οργάνωσης, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)». Στη δεύτερη, ο ιδιοκτήτης και διευθυντής του περιοδικού «Έκκληση για έναν καινούργιο κόσμο», Αζίζ Οζέρ καταδικάστηκε σε 6μηνη φυλάκιση και καταβολή προστίμου, επειδή το έντυπό του κατηγόρησε το κράτος ότι εξαπέλυσε «βάρβαρη επίθεση» εναντίον εξεγερμένων κρατούμενων και δημοσίευσε στο εξώφυλλό του φωτογραφίες κρατούμενων χτυπημένων ή με εγκαύματα.
Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι και στις δύο περιπτώσεις παραβιάστηκε η ελευθερία της έκφρασης των εναγόντων και επισήμανε ότι η απαγόρευση μίας εφημερίδας «είναι απαράδεκτη και ισοδυναμεί με λογοκρισία». Η απόφαση καλεί την Τουρκία να καταβάλει 1.800 ευρώ σε καθέναν από τους 19 δημοσιογράφους της πρώτης υπόθεσης για ηθική βλάβη, ενώ στον Οζέρ επιδικάστηκε το ποσό των 3.000 ευρώ για ηθική βλάβη και των 423 ευρώ ως αποζημίωση για το πρόστιμο που υποχρεώθηκε να πληρώσει.

Σχόλια