Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ για την ελευθερία της έκφρασης των Κούρδων

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε χθες την Τουρκία για δύο διαφορετικές υποθέσεις παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης δύο πολιτών κουρδικής καταγωγής.

Ειδικότερα, η πρώτη καταδίκη αφορά τον 57χρονο Ομέρ Αγκίν ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 13 μηνών και δέκα ημερών, επειδή δημοσίευσε κριτική το 1993, στην εφημερίδα Demokrat ως προς την τουρκική πολιτική απέναντι στους Κούρδους. Το δικαστήριο έκρινε ότι το άρθρο έδινε αρνητική εικόνα της πολιτικής του τουρκικού κράτους απέναντι στους πολίτες κουρδικής καταγωγής, αλλά δεν παρακινούσε σε χρήση βίας.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά την κατάσχεση του βιβλίου του 53χρονου Μαχμούτ Αλινάκ, το οποίο εξιστορούσε την κακομεταχείριση την οποία υφίστανται οι χωρικοί κουρδικής καταγωγής κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο τόνος ορισμένων αποσπασμάτων είναι πολύ εχθρικός, ωστόσο αυτό αποτελεί έκφραση βαθιάς ταραχής απέναντι σε τραγικά γεγονότα και δεν αποτελούν παρακίνηση για χρήση βίας. Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση, το μυθιστόρημα απευθυνόταν σε μικρό αναγνωστικό κοινό, γεγονός που περιορίζει κατά σημαντικό τρόπο την εν δυνάμει επίδραση στη δημόσια τάξη.

Σχόλια